Youtube com a eina terapèutica


Youtube com a eina terapèuticaEn l’article “Recursos audiovisuales en terapia sexual y de pareja“, publicat ja fa tres anys a la Revista de Psicoterapia, parlàvem de la utilitat del vídeo com a recurs terapèutic en teràpia sexual i de parella. En aquest cas faré referència a Youtube, o als seus homòlegs com Vimeo, Wistia, que permeten l’autoedició i distribució de vídeos a través de la xarxa.

El cas és que alguns pacients em comenten sovint vídeos que circulen per Facebook, que reben per Whatsapp, o que troben ells mateixos cercant per Google, tot mirant de comprendre millor alguns conceptes que hem estat treballant durant les sessions. “Què et sembla aquest vídeo que he trobat?”. Doncs absolutament genial. Extraordinari! Em miro sempre atentament aquests vídeos, comprovo que apunten en la bona direcció, i els dono l’OK. I animo a seguir buscant. I em quedo molt content, perquè aquesta motivació i set de coneixements, aquesta voluntat d’agafar la iniciativa, d’empènyer el procés terapèutic, és el millor indicador que la teràpia anirà sobre rodes.

És cert també que per la xarxa hi ha de tot, bons i mals vídeos. Però el mateix procés terapèutic orienta els pacients a l’hora d’escollir. A les sessions parlem dels conceptes clau, els expliquem. I habitualment hi ha criteri a l’hora de seleccionar bon material.

A continuació us deixo un dels vídeos que em va comentar la M., una pacient que va venir a teràpia per dependència emocional. Es tracta d’una conferència realitzada per una psicòloga a la Universitat Popular de Tres Cantos. És interessant, parla de forma amena de conceptes com l’aferrament (apego), el narcisisme, l’autoestima, la idealització de l’altre, la capacitat d’estar sol/a…

Quan la M. em va parlar del vídeo, el vaig visualitzar tot sencer, i va ser el material de la sessió següent. Amb un triple objectiu: repassar alguns conceptes del vídeo implicats en la dependència emocional, aplicar aquests conceptes al seu cas concret (els vídeos són genèrics, però les persones no en som de genèriques, cal adaptar a cada cas concret), i finalment animar a seguir buscant.