Teràpia amb realitat virtual: por a volar


A Simbòlics Psicoteràpia disposem a través de la plataforma Psious de diferents entorns virtuals específics per tractar la por a volar. Entorns que van des del menjador de casa, quan ens disposem a marxar cap a l’aeroport, fins a l’aterratge en el destí final, passant abans per l’arribada a l’aeroport, l’enlairament i el vol mateix (amb turbulències si és necessari). Por a volar

Es tracta de diferents escenaris que es poden regular, depenent de les característiques de la por del pacient. Perquè no tothom té por al mateix, quan parlem del vol. Algunes persones queden atrapades en pensaments catastrofistes de tenir un accident, i per tant morir; altres experimenten una por més de tipus claustrofòbic, d’estar tancats en un espai petit; altres en canvi temen l’alçada del vol; i en d’altres és més una por a perdre el control i patir un atac de pànic. En uns casos la por es desenvolupa en els previs al vol, i un cop enlairats cessa, però no tothom ho viu així, altres persones temen més el moment posterior a l’enlairament.

Por a volar amb realitat virtualPer aquest motiu, abans d’entrar a visualitzar els escenaris de realitat virtual, és imprescindible comprendre bé la por en cada pacient, quan i com es produeix. A partir d’aquí es confecciona un programa d’exposició a diferents situacions de vol, on es regulen diferents variables: el moment del dia, la meteorologia, la quantitat de gent, possibles turbulències, i sens dubte la fase del vol apropiada per treballar en cada sessió.

La persona queda així exposada a la situació o les situacions temudes, però a diferència de la realitat viva, aquí es tracta d’una exposició controlada, que compta amb l’acompanyament del terapeuta i que pot aturar-se a pròpia voluntat. L’exposició repetida a la situació temuda, feta amb criteris terapèutics, possibilita l’habituació, és a dir, la reducció de la por i de l’ansietat que es desencadena.

S’entrenen de forma complementària tècniques de relaxació, que consoliden la reducció progressiva de l’ansietat.