Jugar arreu i sempre!


Sempre m’ha semblat enigmàtic que una de les millors tècniques utilitzades en la psicologia infantil sigui el joc. Una capsa amb unes quantes peces de construcció, animals, ninos i nines, cotxets, plastilina, plats, gots, culleres, … i ja tenim tot el material necessari.

jocpEl joc acompleix un paper primordial en el desenvolupament dels infants: estimula les capacitats simbòliques, ajuda a estructurar el llenguatge, permet entendre millor el món, serveix per afrontar dificultats, potencia la lliure expressió d’angoixes i neguits, guia el procés de socialització… i tot un seguit de funcions, que, en definitiva, són necessàries per recórrer les etapes del camí evolutiu.

En aquests dies d’anuncis, de catàlegs, de cartes i aparadors, els pares, tiets i avis intenten trobar aquelles joguines que puguin ser més adients a cada infant, sense perdre de vista els seus desitjos i interessos.

I en aquest mar de llums i colors, de dinars familiars i pessebres que és el Nadal, no hem de perdre de vista que les joguines son un mitjà, un instrument, i no una finalitat en sí mateixes. Serveixen per vehicular, per fomentar i desenvolupar capacitats i habilitats. I també per compartir el gaudi del joc mateix. Jocs reglats, o jocs simbòlics… millor en companyia, ni que sigui de quan en quan!