Jornades sobre Mort i Dol Perinatal


mort i dol perinatalEl cap de setmana passat van tenir lloc a Barcelona les Jornades sobre la mort i el dol perinatal, organitzades a Barcelona per Umamanita. Estaven dirigides principalment als professionals sanitaris -entre ells , psicòlegs perinatals– que intervenen quan succeeix una mort perinatal, un fet amb un impacte emocional fortíssim per els pares que el viuen. Des de Simbòlics Psicoteràpia vam voler ser-hi presents.

Les ponències i els tallers estaven orientats a proporcionar eines i coneixements basats en evidències científiques actuals. Els professionals sanitaris han de ser conscients de la necessitat d’un acompanyament flexible i empàtic, en un moment en què els pares es poden trobar molt desorientats, vivint moments d’angoixa i desestructuració. Encara és molt habitual, però cada vegada menys, orientar totes les intervencions al procediment mèdic, negar la vivència subjectiva, utilitzar un llenguatge tecnificat i asèptic que pretén ser objectiu, però que sovint és poc respectuós amb el nadó que ha mort o que morirà properament.

Un dels objectius de les jornades va ser augmentar el coneixement per a la implantació d’estructures i guies d’atenció per tal de què el dol perinatal, que tot just comença, i que serà difícil, llarg i dolorós, pugui tendir a elaborar-se adequadament.

Les comunicacions sobre el diagnòstic, les patologies, la planificació del part, el contacte post-mortem, els objectes de vinculació, els grups d’ajuda mútua i en definitiva, tot allò implicat en aquest procés, poden ser moments que ajudin a les parelles a sentir-se acompanyats i protegits. Acompanyats i protegits en un dol que la societat nega, i obliga a passar ràpid i en silenci. Un dol desautoritzat. Una mort de la que no es pot parlar.

La dimensió emocional va ser present en totes les ponències, tallers i comunicacions. Es van viure moments intensos. Alguns dels ponents, i fins i tot alguns dels assistents, havien passat per una mort perinatal. De fet, Umamanita, la entitat organitzadora és una organització sense ànim de lucre que va nàixer de la voluntat de persones que van viure aquesta experiència.

Els ponents procedien d’indrets molt dispars. Podem fer esment de la Dra Sue Steen (infermera, U.S.A.), el Dr. Jaap Jan Erwich (obstetra, Holanda), Dra Ana Martín Ancel (neonatòloga, Catalunya), Dra Sonia Pastor (infermera, Andalusia) entre d’altres, que van abordar la mort i el dol perinatal des de la seva experiència professional.