Dues xerrades a les Festes de Sant Raimon 2015


xerrada simbòlics psicoteràpiaEnguany, per les Festes de Sant Raimon, Simbòlics Psicoteràpia organitza dues xerrades, a Vilafranca del Penedès, en col·laboració amb l’Acadèmia Capicua:

Xerrada “L’hora dels deures”

Organitza: Acadèmia Capicua i Simbòlics Psicoteràpia.
A càrrec de Marta Luja, directora de l’Acadèmia Capicua i Vanessa Prades, psicòloga a Simbòlics Psicoteràpia.
Data: 14/01/2015
Hora i lloc: 19:00 a L’Escorxador

En aquesta xerrada, s’explicarà com funciona el procés de fer els deures en nens i nenes de diverses edats, la seva eficàcia, i com influeixen de forma molt distinta en els nens i les seves famílies.festes de sant raimon 2015

Actualment, hi ha diferents mètodes educatius segons els diferents països. Alguns d’ells incorporen els deures com a mètode, altres no ho fan. I entre els que posen deures, varia la quantitat i el temps necessari per dur-los a terme.

Al nostre país, les principals organitzacions que agrupen les associacions de pares i mares han denunciat la sobrecàrrega de deures escolars, argumentant que en els últims 10 anys ha augmentat al voltant d’una hora el temps que els menors dediquen a realitzar a casa els deures escolars. També denuncien que d’aquesta forma es fomenta la desigualtat, ja que no tots els pares poden dedicar el mateix temps o recursos a les tasques escolars. Alerten també sobre les tensions que es poden crear en les relacions entre pares i fills, si els deures es tornen conflictius. Creuen que sovint els deures treuen temps als nens per realitzar altres tipus de tasques, com per exemple esports o jocs socials. Consideren que és necessari reduir el temps i canviar el tipus de tasques: haurien de tenir un caràcter complementari, ser motivadores, relacionades amb la lectura, la investigació i les TICS. S’haurien de poder fer sense l’ajuda d’un adult.

 

Xerrada “La parella: una relació de relacions”

Organitza: Simbòlics Psicoteràpia
A càrrec d’Albert Vidal i Vanessa Prades, psicòlegs a Simbòlics Psicoteràpia,
Data: 21/01/2015
Hora: 19:30
Lloc: L’Escorxador

Relació de parellaTradicionalment, la parella s’havia formalitzat en el matrimoni. Una institució regulada legalment, que establia uns límits i definia tota una sèrie de drets i deures dins la relació. El que s’hi posava sabia d’antuvi en què consistia, quins eren els riscos que afrontava, i quines oportunitats li oferia aquell compromís. Avui en dia, però, la parella ha sobrepassat el marc que establia el matrimoni, l’ha desbordat. I se’ns fa molt complicat definir quan i on comença aquesta relació de parella, què implica exactament per a cadascun dels membres, què se’n pot esperar del conjunt.

Perquè la parella d’avui és sobretot una co-construcció. Una relació semi-estructurada que requereix construcció constant, adaptació a cada cas particular, a cada moment vital. És dinàmica i participativa, i això la converteix en inestable. Si el matrimoni tradicional se sostenia en un exoesquelet social i legal, rígid, que el contenia i li proporcionava estabilitat, la parella d’avui el que cerca és un esquelet intern, una columna vertebral que li doni sentit i la sostingui, més que no pas la contingui.

En aquesta xerrada aportem una eina útil per ajudar en aquesta tasca de definició constant, que la parella d’avui no pot i no hauria de defugir en cap moment. Es tracta d’un esquema on es desglossen cinc dimensions de la relació, que la desgranen i permeten pensar-la detingudament, de forma més ordenada i sistemàtica. Analitzarem així la parella des de cinc prismes: els amants, els amics, els companys, els socis i els familiars.